Lakossági pályázatban, nem várt érdeklődés

A 100%-os pályázat első fordulója február 6-án zárult.

Meghaladták az igények a keretösszeget a lakossági napelemes EU-s pályázat első fordulójában. Néhány napja zárult le a kérelmek leadási határideje az első ütemben, azonban négy szakasz lesz összesen. A nagy hajrában olyan szintű jelentkezés volt, hogy az EPTK oldalra több órás várakozási idő volt, hogy a pályázók fel tudják tölteni a dokumentumait.

Túljelentkezés a napelemes pályázatoknál

Február 6-án zárult le a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat első beadási fordulója az utolsó régióban (Budapest és Pest megye). Publikus adatok ugyan még nincsenek arról, hogy pontosan hány pályázat érkezett és mekkora összegben, azonban úgy tűnik, hogy az első fordulóra szánt keretösszeget túligényelték a pályázók – írja a Portfolio.hu az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)tájékoztatása alapján.

„A pályázat népszerűségét és sikerét mutatja, hogy az első ütemre meghirdetett keretösszegnél is nagyobb volt az érdeklődés a magyar családok és háztartások részéről. Jelenleg a beérkezett pályázatok ellenőrzése és értékelése zajlik, ezt követően tudunk azokról további, részletes információt nyújtani”

mondtaaz ITM a portál kérdésére.

Az első fordulóra szánt összeg 100,8 milliárd forint volt. Ezt később 40,3; 40,3; 20,2 milliárd keretösszegű lebontásban három másik ütem követi majd. A portál valószínűsíti, hogy amennyiben valamennyi támogatási igény jogosult a forrásra, a későbbi keretekből fognak költeni a mostani igények kielégítésére. A jelenlegi kérelmekről egyébként egy hónapon belül születhet döntés.

„A kormány célja, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra. E törekvés valóra váltását szolgálja a 2021. december elején megnyílt lakossági pályázat is, amely több mint 201 milliárd forintos keretösszeggel támogatja napelemes rendszerek és akkumulátorok telepítését, nyílászárók cseréjét, fűtési rendszerek korszerűsítését. A pályázat kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnák kigazdálkodni a megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokra váltás költségeit”

-tájékoztatták az ITM a portált.

Sok érdeklődő számolt be arról, hogy több regisztrált cég és pályázatíró iroda kért el előleget tőlük, a pályázat végeredményétől függetlenül. Fontos, hogy ez a pályázat ingyenes, pályázatírói összeget a támogatásból nem lehet finanszírozni, hiszen ezt a pályázatot mindenki számára ingyenesen elérhetővé tették.

A második ütem 2022. szeptemberében indul. Amennyiben Ön is érdeklődik a lakossági pályázat iránt, akkor a napelem.palyazat.gov.hu oldalt érdemes folyamatosan nyomon követni és időben felkészülni a nyitásra.