Napelem rendszer 50%-os állami támogatással

A családos magánszemélyeknek még 2022 december 31-ig van lehetőségük igénybe venni ezt az otthonfelújítási támogatást.
50% vissza nem térintendő támogatás, amelynek felső értéke 3 millió forint, így maximum 6 millió forintos beruházási értékhatárig kialakított rendszer esetén igényelhető. (Természetesen az ennél kisebb összegű felújításnál is.)
Kritériumai még a legalább egy gyermek nevelése, 25. életévét be nem töltött családdal élő is számít, ráadásul már a várandóság 12. hetétől is felvehető. Azoknál a “gyerekeknél” akik fogyatékkal élnek vagy szüleit GYOD-ra jogosítja, az életkor nem meghatározó kritérium. Azonban minden élettársi, házassági viszonyban élő vagy gyermekét egyedül nevelő magánszemély csak egyszer veheti igénybe.

Feltétel a köztartozás-mentesség is. Legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ebbe a felsőoktatási jogviszony is beletartozik. Munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Akik elveszítették a munkájukat, azoknál az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. A nyugdíj melletti jogviszony is beleszámít.

A pénz visszaigénylésének folyamata pedig a munkálatokról, felújításokról. átalakításokról készült számlák összegyűjtése, majd azok beküldése az Államkincstárnak legfeljebb 60 napon belül. Ezután az Államkincstárnak további 30 napja áll rendelkezésre elbírálni, azt ezt követő maximum 5. munkanapig utalnia kell az igénylőnek.

Az állam 50-50% támogatást nyújt ami azt jelenti, hogy a munkadíj 50% és az anyagköltség 50%-át kifizeti.

A kivitelezés és a kifizetés után a kormány a következő 6 hónapban ellenőrizni fogja, hogy a felújítások biztosan megvalósultak-e.